Om oss

og filosofien bak



KYSTGÅRD

Småbruket, en eldre kystgård fra 1800-tallet, ligger skjermet for seg selv i landlige og naturskjønne omgivelser, like ved havet. Gården ligger på Dvergsnes i Randesund, ca 1 mil øst for Kristiansand. 



IDEEN og FILOSOFIEN BAK

Småbruket eies og drives av ekteparet Gunn Lilly og Hans Georg Sollie (her avbildet med ett av barnebarna).

Gunn Lilly er utdannet spesialsykepleier med mange års erfaring fra intensivavdeling og hjertemedisinsk sengepost. Hun har den siste tiden jobbet ved et omsorgssenter.

Hans Georg er utdannet faglærer (kunst og håndverksfag) og spesialpedagog. Han har flere års arbeidserfaring som lærer på både barne- og ungdomsskole. De siste årene har han jobbet som sosiallærer i grunnskolen.

Ekteparet har i tillegg utdanning og kompetanse innenfor angstterapi (kognitiv terapi) og naturterapeutisk arbeid (friluftsterapi), samt mange år som beredskapshjem og besøkshjem.

Ekteparet startet opp selskapskonseptet "Bursdagsgården" i april 2017. Det ble raskt en suksess. På nyåret i 2018 startet Hans Georg, gjennom rollen som sosiallærer og spesialpedagog på en barneskole i nærområdet, opp konseptet «skoleGÅRDEN». Mange elever, og spesielt dem som hadde behov for en litt annerledes og mer praktisk tilrettelagt skolehverdag, fikk delta på småbruket med sosial trening og varierte og praktiske mestringsoppgaver. 

Noe av visjonen til ekteparet er å la barn/unge få oppleve noe av det fine og sunne gårdslivet kan by på.



FORSKNING VISER

Forskning forteller oss at det er sunt for oss mennesker å være i nærkontakt med naturen.

Det er en omfattende og veldokumentert forskning som viser at å tilbringe tid i og med naturen har en rekke positive effekter på menneskers fysiske, emosjonelle og mentale helse. Her er noen begrunnelser basert på forskning:

  • Reduserer stress: Naturen har en beroligende effekt på nervesystemet. Studier viser at å være omgitt av natur kan redusere nivåene av kortisol, det primære stresshormonet, og senke hjertefrekvensen.
  • Øker trivsel og humør: Å tilbringe tid utendørs, enten det er å gå en tur i skogen eller bare sitte i en park, har vist seg å forbedre humøret. Dette skyldes blant annet frigjøringen av endorfiner og serotonin, som er knyttet til følelsen av velvære og lykke.
  • Forbedrer konsentrasjon og mental helse: Naturen kan bidra til å gjenopprette oppmerksomheten og øke konsentrasjonen. Studier viser at barn med for eksempel diagnosen ADHD har vist forbedringer i konsentrasjon etter å ha tilbrakt tid i grønne omgivelser.
  • Fysisk helse: Aktiviteter utendørs, som fotturer, sykling eller hagearbeid, kan være en effektiv måte å opprettholde en aktiv livsstil på. Dette kan bidra til bedre fysisk helse, styrke kroppen og redusere risikoen for en rekke sykdommer.
  • Fremmer sosial interaksjon: Naturbaserte aktiviteter, som for eksempel felles turer eller friluftsliv, fremmer ofte sosial interaksjon og samhold, som igjen bidrar til å forbedre mental helse og trivsel.
  • Øker tilknytning til omgivelsene: Å oppleve naturen bidrar til å styrke båndet mellom enkeltpersoner og deres omgivelser. Dette kan igjen føre til en økt følelse av ansvar og omsorg for miljøet.